Panowie, do włączenia i prawidłowego działania CH/LH w OII FL potrzebny jest czujnik zmierzchu?
CH mozesz uruchamiac trybem manualnym (Bajt12/bit2) poprzez migniecie długimi i albo po wylaczeniu zaplonu (Bajt 12/ bit 0 odznaczony), lub poprzez otwarcie drzwi (Bajt 12/ bit 0 zaznaczony) i zapalają się światła (u mnie halogeny (Bajt 17/bit 3) bo mi szkoda xenonow) na czas jaki sobie ustawisz w maxidocie lub jak nie masz maxidota to VCDS-em.
Co do LH to sie jeszcze nie bawilem w FL. W O2 przed FL LH dziala mi bez czujnika zmierzchu.
Moje dotychczasowe doświadczenie pozwala mi niemal ze 100%'ową pewnością postawić tezę, iż nie da się włączyć LH w O2 FL bez czujnika zmierzchu [i włącznika z trybem auto].
Z niecierpliwością czekam zatem na info jak odpalić LH.
Choć wiem, że pewnie się tak nie da ale najwygodniejszym rozwiązaniem byłoby takie, że LH odpala się w chwili gdy po raz drugi naciśniemy na pilocie przycisk otwierania a nie za każdym razem.
ali7, kropeck, dzięki panowie. W zasadzie, co napisze kropeck to dogmat ale Enriquez próbuj uruchomić LH w OII FL. Kto wie, może uczeń przegoni mistrza?
Witam
Posiadam O2 FL ambiente ze zwykłym kompem pokładowym (bez maxi)
Moje pytanie, czy da się uruchomić funkcje ostrzegającą gdy przekroczę daną prędkość np 50Km/h? Jesli tak, to czy można ustawić dwie dany prędkości po których ma wydawać beep? :wink: Czy w ASO są w stanie mi to zrobić?
Zamykanie obiegu powietrza przy używaniu spryskiwaczy?
Witam
Jeździłem kiedyś Audi A4 i tam była taka fajna funkcja.
Przy używaniu spryskiwaczy przedniej szyby, na czas psikania i na kilka sekund dłużej, automatycznie zamykał się obieg wewnętrzny powietrza - tak żeby zapaszek płynu nie wlatywał do kabiny.
Czy ktoś wie czy mozna takie coś uruchomić w O II FL?
Nie mam Maxidot-a ale mam VCDS.
EDIT:
tu: Skoda Octavia II FL
kolega opisuje, że ma taką funkcję w OII FL Elegance, tylko nie wiem czy takie coś jest możlwe w MINTówce
Jeździłem kiedyś Audi A4 i tam była taka fajna funkcja.
Przy używaniu spryskiwaczy przedniej szyby, na czas psikania i na kilka sekund dłużej, automatycznie zamykał się obieg wewnętrzny powietrza - tak żeby zapaszek płynu nie wlatywał do kabiny.
Czy ktoś wie czy mozna takie coś uruchomić w O II FL?
Nie mam Maxidot-a ale mam VCDS.
EDIT:
tu: Skoda Octavia II FL
kolega opisuje, że ma taką funkcję w OII FL Elegance, tylko nie wiem czy takie coś jest możlwe w MINTówce
Musisz mieć climatronik. Ponadto od 2010 wychodzi climatronik z czujnikiem jakości powietrza, jadąc np. za jakimś kopciuchem klima przełącza się sama na obieg wewnętrzny.
Mihau, w O2 przed FL da się zmienić czas od momentu naciśnięcia manetki do włączenia spryskiwacza lamp oraz czas spryskiwania lamp, ale nie da się zmienić częstotliwości spryskiwania, czyli zmiany, żeby działało np. co 10-te naciśnięcie spryskiwacza.
Moje dotychczasowe doświadczenie pozwala mi niemal ze 100%'ową pewnością postawić tezę, iż nie da się włączyć LH w O2 FL bez czujnika zmierzchu [i włącznika z trybem auto].
Niestety jest też problem z włączeniem CH/LH w octavii IIFL posiadającej włącznik i prawdopodobnie czujnik zmierzchu. Zakupiłem ostatnio taki włącznik i posiadam czujnik wycieraczek, do włącznika doprowadzonych jest 10 przewodów i niestety po zakdodowaniu przez kolegę ali7 nic nie działa. Tzn: ani światła się automatycznie nie włączają anie z automatu nie działa CH/LH. Włącznik ustawiony jest na auto a światła świecą cały czas bez względu na porę dnia. Prośba, może ktoś posiada autoscan z octavii II FL z działającym czyjnikiemm zmierzchu, porównałbym wtedy i może znalazłbym przyczynę. Na to chwilę wygląda że nie mam czujnika zmierzchu.
Pozdr.
Marek
Dokładnie taki sam manewr zrobiłem ostatnio w Elegance. Ale nie wiem czy działa. Nie było jeszcze słonecznego dnia, żeby to sprawdzić. Kodowanie poniżej:
Tuesday,07,December,2010,18:43:41:24735
VCDS Version: Release 10.6.2
Data version: 20101123
[quote="Enriquez"]Dokładnie taki sam manewr zrobiłem ostatnio w Elegance. Ale nie wiem czy działa. Nie było jeszcze słonecznego dnia, żeby to sprawdzić. Kodowanie poniżej:
quote]
A czy CH/LH działa ci automatycznie jak jest ciemno????? Jeżeli nie to nadal twierdzę że chyba nie mam czujnika zmierzchu. Mam prośbę, jak mogłbyś to sprawdzic, mogę jeszcze oddać włącznik jeżeli byłby zbędny.
Niestety nadal nie mogę uruchomić CH/LH oraz automatycznych świateł. Wszystko jest pozaznaczane VCDS-em, kodowania porównane z innymi i nadal nic. Pojechałem nawet do skody żeby zobaczyli swoim VAS-em, jedynym problemem( jak twierdzą w serwisie) jest to, że gdy przełączam włącznik świateł na auto to wywala błąd o nieprawidłowym napięciu. Co wy o tym sądzicie??? Ciekawe dlaczego w samochodach z oryginalnie montowanym włącznikiem z auto nie ma takiego problemu. Wkleje jeszcze kodowanie centralki może ktoś z was coś wymyśli.
Address 09: Cent. Elect. (J519) Labels: User\1K0-937-08x-09.clb
Part No SW: 1K0 937 087 D HW: 1K0 937 087 D
Component: BCM PQ35 H 103 0573
Revision: 00103 AF
Coding: 40180AB8F05BB1C040080080150091E4076900AE422D85605C 0440000000
Shop #: WSC 73430 790 00999
Part No: 1Z1 955 119 C
Component: Wischer 23100 22 0601
Coding: 00D7B7
Myślę że tak, kupiłem oryginalny włącznik ze znaczkiem auto a nie z tunelem. Jak przełącze właśnie na auto to napis mocniej na zielono się podświetla i w tym momencie wywala błąd o złym napięciu. Do włącznika dochodzi mi 10 kabli, także wygląda że od tej strony powinno być ok a nie jest. Przełącznika nie rozbierałem i nie wiem jak tam w środku sytuacja z pinami wygląda.
Sprawdź, czy z pinu numer 2 wychodzi przewód w kolorze liliowym. Powinien on prowadzić do sterownika centralnej elektryki, wtyczka A pin 20. Jeżeli chciałbyś sprawdzić przełacznik, to w pozycji Auto powinno być przejście pomiędzy pinem 2 i 8.
Rozumiem, że czujnik deszczu i zmierzchu posiadasz.
[ Dodano: Nie 19 Gru, 10 20:23 ]
A jaki ci błąd wyrzuca?
Czujnik deszczu posiadam a co do czujnika zmierzchu to ze wszystkich źródeł uzyskałem info że to jest razem zintegrowane i niema dwóch wersji. Co do pinów to powiedz albo dołącz jakiś schemat jak mam czytać kolejność tych pinów. Nie jestem elektronikiem i poprostu nie wiem. Co do błędu, to nie spisałem ostatnio w skodzie jak mi robił ale nie wiem czy kody błędów są te same w Vas i VCDS. Jeżeli tak to postaram się ten kod załatwić.
Komentarz